Onderwerpen in dit artikel:
- Inleiding
- Je supplementen bewaren; Waar moet je sowieso altijd op letten?
- Hoe je verschillende soorten supplementen kunt opslaan
- Verpakking en houdbaarheidsdatum
- Bijzondere bewaarplaatsen
- Hoe je kunt zien dat een supplement zijn potentiële werking heeft verloren
- Extra tips voor het bewaren van supplementen
- Conclusie
Inleiding
Supplementen zijn voor veel mensen een belangrijke aanvulling op hun dagelijkse voeding en ze worden dan dus ook veel gekocht en gebruikt. Met goede supplementen kun je je lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen die je mogelijk mist. Maar al deze supplementen moeten ook op een goede manier bewaard worden. Dit is belangrijk, zodat het supplement zijn potentiële werking behoudt. Er zijn allerlei verschillende supplementen en verschillende manieren om deze supplementen te bewaren, op te slaan of goed te houden. In dit artikel zullen we je een overzicht geven van verschillende manieren hoe je het beste je supplementen kunt bewaren en waar je zelf op kunt letten om de kwaliteit en werking van een supplement te behouden.
Je supplementen bewaren; Waar moet je sowieso altijd op letten?
Net zoals voedsel kunnen ook supplementen bederven of hun potentie verliezen. Je leest daarom ook vaak eenzelfde aanwijzing op de verpakking van supplementen: ‘Op een droge plek in de originele verpakking bewaren bij kamertemperatuur (tussen de 15 en 25 graden) en uit direct zonlicht houden.’
Drie kernfactoren voor het bewaren van supplementen spelen hierbij een rol:
1. Bescherming tegen (zon)licht:
Direct zonlicht of felle lampen kunnen de chemische samenstelling van sommige supplementen veranderen. Het is daarom raadzaam om ze in een donkere kast of lade te bewaren.
2. Bescherming tegen vocht:
Vooral in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer, kan de vochtigheid tabletten, poeders of capsules aantasten. Dit kan leiden tot schimmel en klontering of vermindering van de effectiviteit.
3. Temperatuurregulering:
Net zoals bepaalde medicijnen, moeten sommige supplementen op een koele plek worden bewaard. Dit geldt echter alleen voor specifieke supplementen. Indien een supplement in de koelkast moet worden bewaard, zal dit altijd op de verpakking of het etiket vermeld staan. Check deze dus goed!
Hoe je verschillende soorten supplementen kunt opslaan
Supplementen zijn er in vele vormen en maten. Pillen, poeders, drankjes, capsules, druppels, gummies, gels… Vitamines, kruidensupplementen, probiotica, oliën etc… Te veel om op te noemen! Maar iedere supplementsoort heeft zijn eigen specifieke opslagbehoeften waar je op moet letten. We delen de soorten voor je op in de 5 belangrijkste groepen:
1. Vitamines en mineralen:
Wateroplosbare vitamines (bijv. vitamine C): Wateroplosbare vitamines zijn gevoelig voor warmte en licht. Een koele, donkere plek zoals een keukenkastje is ideaal om deze supplementen te bewaren.
Vetoplosbare vitamines (bijv. vitamine D): Vetoplosbare vitamines kunnen het best koel en uit de zon bewaard worden, maar hoeven niet per se in de koelkast. Ook hiervoor is een koel en donker keukenkastje een goede optie.
2. Kruidensupplementen:
Kruiden kunnen hun geur en potentie verliezen in vochtige omstandigheden. Bewaar ze dus in een luchtdichte verpakking en leg deze op een vochtvrije plaats. Liefst niet in de badkamer.
3. Probiotica:
Deze supplementen bevatten levende culturen, de zogenaamde ‘probiotica’. Ze moeten vaak gekoeld worden bewaard om die culturen in leven te houden. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Yakult.
4. Oliën en vetten (zoals visolie):
Deze kunnen ranzig worden door blootstelling aan warmte en licht. Dit betekent dat zowel de geur als smaak erg bitter wordt. Een koele, donkere plek is essentieel om deze supplementen te bewaren. Vaak kunnen of moeten deze supplementen in de koelkast bewaard worden. Check hiervoor het etiket of de verpakking.
5. Aminozuren en eiwitsupplementen:
Deze supplementen zijn vaak verkrijgbaar in poedervorm en moeten droog en uit de zon bewaard worden om klontvorming te voorkomen. Je voorkomt zo ook dat de textuur en smaak van het product worden beïnvloed.
Verpakking en houdbaarheidsdatum
Alle die soorten supplementen komen in allerlei verschillende verpakkingen. De één nog mooier en opvallender dan de ander. Maar de verpakking van je supplementen is niet alleen om ze er goed uit te laten zien. Het speelt ook een rol in hun conservering. Vaak wordt dan ook aangeraden om een supplement in de originele verpakking te bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, dan is een luchtdicht bakje, potje of blik een goed alternatief.
Net als bij voedsel, is het belangrijk om de datum in de gaten te houden. De T.H.T-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de verpakking. Fabrikanten zijn verplicht om deze datum op ieder product te vermelden. Hoewel een product na deze datum vaak niet meteen bedorven zal zijn, is het mogelijk dat de werkzame stoffen na deze tijd hun potentie verliezen, ongewenste bijwerkingen geven of dat de textuur of smaak van het product verandert.
Bijzondere bewaarplaatsen
Niet ieder supplement wordt op dezelfde plek bewaard. Vaste plekken zijn o.a. de voorraadkast, in het nachtkastje of het ‘medicijnkastje’ in de badkamer. Je opslagplaats kan variëren op basis van je situatie en het supplement dat je wilt bewaren.
Supplementen in de koelkast: Dit is aan te raden voor o.a. probiotica en bepaalde oliën. Maar niet alle supplementen houden van de kou. Plaats je supplementen dus ook echt alleen maar in de koelkast als dit specifiek benoemd wordt door de fabrikant.
Het vriesvak: Sommige supplementen kunnen hier tegen, maar het is zeldzaam. Leg je supplementen dus ook nooit zomaar in de vriezer, tenzij dit specifiek wordt aangegeven op de verpakking.
Op reis: Als je onderweg bent, overweeg dan om een koeltasje mee te nemen. En vergeet je supplementen niet te beschermen tegen extreme temperaturen en de zon. Vooral in de zomer!
In de badkamer: Hoewel veel mensen hun supplementen in de badkamer bewaren, is dit voor veel supplementen niet aan te raden en kan er beter een droge plek gezocht worden. Vooral poeders, tabletten en pillen kunnen slecht tegen een vochtige omgeving.
Hoe je kunt zien dat een supplement zijn potentiële werking heeft verloren
Het kan soms voorkomen dat een supplement niet goed meer is, te lang of op een verkeerde manier is bewaard. Maar hoe weet je of je supplement nog werkt? Hier zijn wat aanwijzingen:
Kleur: Als er een merkbare kleurverandering is, kan dat een teken zijn van afname in potentie. Vaak wordt de kleur donkerder of ‘verdwijnt’ de kleur juist.
Geur: Een vreemde geur kan duiden op bederf. Hiervoor moet je uiteraard wel weten hoe het product eigenlijk hoort te ruiken. Check dit dus ook altijd even wanneer je een verpakking voor de eerste keer opent.
Textuur: Als je klontjes of vlokken ziet of een olieachtige afscheiding is het tijd om het product weg te gooien.
Extra tips voor het bewaren van supplementen
We hebben je uitgelegd waar je rekening mee kunt houden en hoe supplementen bewaard kunnen en moeten worden. Graag geven we je nog enkele extra tips voor het bewaren van supplementen, waardoor je de kans op verminderde werking of bederf minimaliseert:
1. Sluit de verpakking na gebruik.
Dit wordt vaak vergeten of uit ‘gemak’ niet gedaan. Het voorkomt echter dat lucht en vocht de supplementen aantasten, waardoor ze hun potentie kunnen verliezen.
2. Gooi het silicagelzakje niet weg.
Sommige supplementsverpakkingen bevatten een zakje silicagel. Deze zakjes absorberen vocht en helpen de inhoud van de verpakking droog te houden, waardoor de houdbaarheid van het supplement wordt verlengd. Gooi deze dus niet weg!
3. Buiten het bereik van kinderen houden.
Voor hun veiligheid, maar ook omdat kinderen verpakkingen kunnen openen en de inhoud kunnen bederven, is het aan te raden om supplementen uit de buurt van kinderen te bewaren.
4. Gebruik een schone, droge lepel.
Dit is vooral belangrijk voor poedervormige supplementen die met een lepel moeten worden ingenomen of gedoseerd. Een vochtige lepel kan klontvorming en bederf veroorzaken.
5. Vermijd direct contact met pipet.
Dit geldt voor vloeibare supplementen met een pipetflesje. Door direct contact te vermijden, voorkom je ‘besmetting’ van de vloeistof.
6. Bewaar supplementen weg van sterke geuren.
Sommige supplementen kunnen andere, sterke geuren absorberen, wat hun smaak en potentie kan beïnvloeden. Let hier dus op en houd deze geuren gescheiden.
7. Houd een vaste plek voor je supplementen.
Dit helpt je om consistent te blijven met je inname en vermindert de kans dat ze worden blootgesteld aan verschillende bewaaromstandigheden.
8. Als je supplementen in de koelkast bewaart, zet ze dan achterin.
Sommige supplementen moeten in de koelkast bewaard worden. Plaats je product in dat geval achter in de koelkast. De temperatuur is daar constanter dan in de deur, wat beter is voor de stabiliteit van het supplement.
Conclusie
Het bewaren van supplementen lijkt misschien niet heel belangrijk, maar dat is het wel om de goede werking te behouden. De juiste opslag van je supplementen zorgt ervoor dat je er het maximale uit haalt en ze niet bederven. Het is een kleine moeite die je veel gezondheidsvoordelen oplevert.
Je weet nu hoe je het beste jouw supplementen kunt bewaren. We hebben je uitgelegd waar je rekening mee moet houden en gaven je een aantal extra tips, dus dat moet wel goedkomen!
Wil je advies over het bewaren van jouw supplementen? Neem dan gerust eens contact met ons op. Onze specialisten staan je graag te woord!
Bronnen: