Home > Info-artikelen > Intermittent fasting en supplementen: Wat werkt het beste?
intermittent fasting en supplementen

Intermittent fasting en supplementen: Wat werkt het beste?

Onderwerpen in dit artikel:


Inleiding

Intermittent fasting is populair. Je hebt er vast al eens over gehoord of je erin verdiept. Mensen over de hele wereld proberen deze nieuwe trend uit. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de effecten van intermittent fasting? En hoe kunnen supplementen helpen bij intermittent fasting voor goede resultaten? We leggen het je allemaal uit in dit informatieve artikel.


Wat is intermittent fasting?

supplementen gebruiken tijdens intermittent fasting

Intermittent fasting is een specifiek eetpatroon dat is gebaseerd op het idee van vasten en eten in bepaalde tijdvensters. Dit betekent dat je vaste tijdsvakken per dag aanhoudt waarin je wel of juist niet eet. Het unieke aan intermittent fasting is dat het zich richt op WANNEER je eet, in plaats van WAT je eet. Daarom wordt het niet als een conventioneel dieet beschouwd, maar meer als een bewuste benadering van eten of zelfs als een levensstijl. De populariteit van intermittent fasting is enorm toegenomen. Dit is voor een groot deel te danken aan de vele ervaringsverhalen en wetenschappelijke studies die de potentieel gunstige gezondheidseffecten aangeven. Er zijn mensen die zeggen dat het hen heeft geholpen om beter om te gaan met hun gewicht, hun energieniveaus te beheren en over het algemeen een gezondere levensstijl te ondersteunen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen het de moeite waard vinden om eens te proberen.


Wat doet intermittent fasting met je lichaam?

Als je vast met intermittent fasting, gebeurt er iets interessants in je lichaam. Wanneer je namelijk stopt met het binnenkrijgen van voedsel voor een bepaalde periode, schakelt je lichaam over op het verbranden van opgeslagen vetten voor brandstof. Klinkt bijzonder toch?

Dit verschuiven van energiebronnen kan bijdragen aan gewichtsverlies en algemene gezondheidsvoordelen. Bovendien kan intermittent fasting positieve effecten hebben op je hartgezondheid en je bloedsuikerspiegel, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn. Echter, het vasten kan ook leiden tot vermoeidheid of energiedipjes. Je voelt je dan wat slapjes en energieloos. Dit wordt over het algemeen het sterkst gevoeld wanneer mensen net zijn begonnen met intermittent fasting. Daarom worden supplementen vaak gebruikt als ondersteunende middelen tijdens intermittent fasting, om de negatieve effecten wat op te vangen en te verminderen.

Maar hoe werkt dit nu precies?

1. Veranderingen in je hormonen

Het eerste wat je moet begrijpen over intermittent fasting is dat het niet alleen invloed heeft op wat je eet, maar ook op je hormonen. Wanneer je lichaam vast, ondergaat het verschillende hormonale veranderingen om vet opgeslagen in je lichaam te gebruiken voor energie. Zo vermindert bijvoorbeeld de insulineproductie, waardoor het makkelijker wordt voor je lichaam om vetten te verbranden in plaats van op te slaan. Bovendien neemt het groeihormoon toe, wat spiergroei bevordert en vetverlies helpt.

2. Overschakelen naar vetverbranding

Als je lichaam langer dan een paar uur zonder voedsel gaat, schakelt het over op een soort 'overlevingsmodus'. In plaats van glucose (suiker) uit je voeding te gebruiken voor energie, begint je lichaam vet op te splitsen om brandstof te leveren. Dit proces (lipolyse) leidt tot vetverbranding en kan zo eventueel bijdragen aan gewichtsverlies.

3. Autophagy: Een natuurlijk reinigingsproces

Eén van de minder bekende maar uiterst belangrijke effecten van intermittent fasting is een proces genaamd autophagy. Autophagy is een natuurlijk reinigingsproces dat je lichaam ondergaat om beschadigde cellen te verwijderen en te vervangen door nieuwe, gezonde cellen. Het klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd helpt dit om ziekten en veroudering tegen te gaan

4. Invloed op ontsteking en oxidatieve stress

Intermittent fasting kan ook een positief effect hebben op ontstekingen en oxidatieve stress. Dit zijn twee belangrijke factoren die verband houden met chronische ziekten. Oxidatieve stress is een toestand waarbij er een onbalans is in je lichaam tussen de productie van schadelijke moleculen, bekend als vrije radicalen, en het vermogen van het lichaam om deze tegen te gaan. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die een elektron missen, waardoor ze andere moleculen in het lichaam aanvallen om dat elektron te verkrijgen. Beiden kunnen leiden tot celbeschadiging.

Studies hebben aangetoond dat vasten de productie van bepaalde eiwitten die ontstekingen bevorderen kan verminderen. Bovendien kan het de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam verminderen, waardoor het niveau van oxidatieve stress afneemt.

5. Gunstige effecten op het hart

Intermittent fasting kan ook goed zijn voor je hart. Het kan helpen om je bloeddruk te verlagen, je cholesterol beter te maken, je bloedsuiker te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Dit kan allemaal je kans op hartziekten kleiner maken.

6. Mogelijke uitdagingen en bijwerkingen

Ondanks de vele voordelen van intermittent fasting, is het belangrijk om te weten dat het ook enkele nadelen met zich mee kan brengen. Sommige mensen kunnen zich tijdens de vastenperiodes moe of prikkelbaar voelen. Het kan ook leiden tot teveel eten tijdens de eetperiodes. Bovendien is het belangrijk om erop te letten dat je nog steeds voldoende, gevarieerde voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de eetperiodes.

Bij het overwegen van intermittent fasting, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze processen die in je lichaam plaatsvinden. Het is namelijk veel meer dan alleen het overslaan van maaltijden. Het is een grote verandering in de manier waarop je lichaam energie verwerkt en gebruikt. Door het beter begrijpen van deze processen, kan je een goede beslissing nemen over of intermittent fasting wel of niet de juiste keuze is voor jou. En zo ja, welke supplementen jou zouden kunnen helpen om je lichaam tijdens dit proces te ondersteunen en tekorten te voorkomen.


De rol van voedingssupplementen bij intermittent fasting

welke supplementen tijdens intermittent vasten

Waarom supplementen gebruiken tijdens intermittent fasting?

Supplementen spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van je lichaam tijdens het vasten. Ze zijn een extra bron van essentiële voedingsstoffen die je mogelijk mist door je veranderde eetpatroon. Je krijgt namelijk minder voedsel binnen en doordat je minder maaltijden eet, zal de voeding ook wat minder gevarieerd zijn. Supplementen zijn in dit geval een soort een nuttige back-up voor je lichaam, die de noodzakelijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen levert die je nodig hebt om optimaal te functioneren. Door gebruik te maken van de juiste supplementen, kun je ervoor zorgen dat je je nog steeds energiek en gezond voelt, ondanks de veranderingen in je eetpatroon.

Veelgebruikte supplementen tijdens intermittent fasting en hun effecten

Er zijn allerlei verschillende soorten supplementen beschikbaar die je kunt gebruiken als je aan intermittent fasting doet. Multivitaminen worden vaak gekozen door mensen die vasten, omdat ze een uitgebreide mix van essentiële vitamines leveren die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vezelsupplementen zijn een andere populaire keuze, vooral voor degenen die moeite hebben om voldoende vezels uit hun voeding te halen. Ze kunnen helpen om de spijsvertering soepel te laten verlopen en een gevoel van verzadiging te geven. Aminozuren en omega-3-vetzuren worden ook vaak gebruikt. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn cruciaal voor spierherstel en -opbouw, terwijl omega-3-vetzuren bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen en positieve effecten op de hersenfunctie. Ook speciale kruidenextracten, zoals bijvoorbeeld kurkuma, gember, boswellia en propolis worden vaak gebruikt als natuurlijke, krachtige antioxidant. Door deze supplementen te gebruiken, kun je je lichaam de best mogelijke ondersteuning bieden tijdens intermittent fasting.


Hoe kies je de juiste type supplementen voor intermittent fasting?

Het kiezen van de juiste type supplementen voor tijdens intermittent fasting is belangrijk. Wateroplosbare supplementen die micellentechnologie gebruiken, zijn de beste optie tijdens intermittent fasting. Deze technologie helpt je lichaam om de supplementen beter op te nemen. Zo krijg je meer voordelen van de supplementen, zelfs als je minder eet. Deze supplementen staan bekend om de hoogst mogelijke lichaamsopname en hebben dus het meest merkbare effect wanneer je voor supplementen kiest. Deze supplementen bevatten daarnaast vaak ook geen suikers en andere toegevoegde stoffen. Hierdoor kun jij je strikt aan jouw dieet houden en krijg je geen ongewenste andere stoffen binnen.

Bekijk hoogwaardige, wateroplosbare supplementen die een toegevoegde waarde kunnen hebben tijdens intermittent fasting

Het is ook een goed idee om advies te vragen aan een professional. Dit kan een diëtist zijn, een therapeut, iemand die veel weet over voeding of gewoon je eigen huisarts. Deze professionals kunnen je helpen om de beste supplementen te kiezen voor jouw situatie en gezondheidsdoelen tijdens intermittent fasting.


Waarom genoeg drinken en bewegen zo belangrijk zijn tijdens intermittent fasting

Naast het juiste gebruik van supplementen tijdens intermittent fasting, zijn er nog andere factoren die een belangrijke rol spelen bij deze levensstijl. Genoeg drinken en bewegen zijn twee van deze factoren die je niet mag vergeten.

Water drinken is enorm belangrijk tijdens de vastenperiodes. Hoewel je tijdens deze uren niet eet, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Water helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam en houdt je energieniveau op peil. Sommige mensen voegen een scheutje citroensap, een blaadje munt of een plakje komkommer toe aan hun water voor wat extra smaak. Je kunt ook thee drinken (zonder suiker!), maar pas op met andere drankjes die calorieën bevatten. Als je via je drinken toch weer calorieën binnenkrijgt, kan dit je vastenperiode doorbreken, waardoor het effect van intermittent fasting verdwijnt.

Daarnaast is lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, ongeacht of je aan intermittent fasting doet of niet. Lichamelijke activiteit helpt bij het verbranden van calorieën en verbetert je algehele gezondheid. Je hoeft echter geen zware workouts te doen tijdens je vastenperiodes. Lichte beweging, zoals wandelen, een stukje fietsen, in de tuin werken of je lijf rekken en stretchen kan al zijn voordelen hebben voor je gezondheid.

In combinatie met de juiste supplementen, kunnen hydratatie en lichaamsbeweging je helpen om het meeste uit jouw intermittent fasting te halen.


Conclusie over intermittent fasting en supplementen

intermittent fasting

Intermittent fasting is een populaire, fascinerende en flexibele benadering van gezondheid en voeding. Of je doel nu afvallen, bloedsuikerregulatie, algemene gezondheidsbevordering of iets anders is, intermittent fasting kan mogelijk een waardevolle toepassing voor jou zijn. Echter, zoals bij elke grote verandering in de voedingsgewoonten, kan het soms wel lastig of moeilijk vol te houden zijn. Er kunnen momenten zijn waarop je lichaam extra ondersteuning nodig heeft om zich aan de nieuwe routine aan te passen. Dat is waar supplementen kunnen ondersteunen.

Onthoud wel altijd dat supplementen niet bedoeld zijn om een evenwichtige en voedzame voeding te vervangen. Ze zijn er om je lichaam te ondersteunen en eventuele tekorten aan te vullen tijdens de periodes dat je vast. De keuze van welk supplement hangt af van wat jouw doelen of tekorten zijn. Wateroplosbare supplementen zijn sowieso het meest effectief en altijd de beste keuze om te kunnen integreren in ieder dieet.

Vergeet niet om professioneel advies in te winnen bij het kiezen van de supplementen die je wilt gebruiken tijdens jouw intermittent fasting. Een deskundige kan je begeleiden en je helpen te begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft. Zo kun jij intermittent fasting op een slimme manier combineren met supplementen om jouw doelen te bereiken!


Belangrijk om te onthouden:

Luister altijd naar je lichaam tijdens intermittent fasting! Als iets goed voelt, is het waarschijnlijk goed voor je. Maar als je je niet goed voelt, is het tijd om te stoppen of iets te veranderen. En onthoud: supplementen zijn er om je te helpen, niet om de functie van voeding over te nemen.

We hopen dat je nu een beter idee hebt van hoe intermittent fasting en supplementen samen kunnen werken. Succes!


Interessante bronnen over intermittent fasting en supplementen:

Wil je meer weten over intermittent fasting en supplementen? Hier zijn een paar goede bronnen:

Wil je meer lezen over de wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van intermittent fasting? Bekijk dan eens deze wetenschappelijke onderzoeken:

  • Hormonale veranderingen tijdens vasten:

Heilbronn, L. K., Smith, S. R., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 69-73.

https://academic.oup.com/ajcn/article/81/1/69/4607679

  • Autophagy en vasten:

Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L., & Kiosses, W. B. (2010). Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy, 6(6), 702-710.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/auto.6.6.12376

Terug naar overzicht