Home > Info-artikelen > Zo kun je de opname van supplementen verbeteren
het verhogen van de opname van supplementen

Zo kun je de opname van supplementen verbeteren

Het gebruik van voedingssupplementen is wereldwijd enorm toegenomen. Mensen zijn altijd op zoek naar de best opneembare (en dus de best werkende) supplementen om hun gezondheid te ondersteunen, (voedings)tekorten aan te vullen en specifieke gezondheidsdoelen te bereiken. Maar hoe goed deze supplementen werken, hangt grotendeels af van hoe goed je lichaam deze supplementen opneemt. Als je lichaam een supplement niet goed kan opnemen, zal dit supplement ook weinig invloed hebben. De stoffen die je lichaam wel wat extra kan gebruiken, bereiken dan niet in voldoende hoeveelheden de juiste plekken in je lijf. In dit informatieve artikel bespreken we de verschillen in opneembaarheid en hoe je de opname van verschillende soorten supplementen kunt verbeteren, zodat je er optimaal van kunt profiteren.


Onderwerpen in dit artikel


Wat zijn supplementen en hoe worden ze opgenomen?

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn om de dagelijkse voeding aan te vullen met extra voedingsstoffen. Ze kunnen allerlei verschillende ingrediënten bevatten, waaronder vitamines, mineralen, cannabinoïden, kruiden, aminozuren, vetzuren, enzymen en andere nuttige stoffen. Deze supplementen zijn beschikbaar in diverse vormen, zoals pillen, tabletten, capsules, gels, poeders en verschillende soorten vloeistoffen en oliën.

Het opnameproces

De opname van supplementen begint in de maag en darmen, waar ze worden afgebroken en opgenomen in de bloedbaan. Dit proces kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vorm van het supplement, de gezondheid van het spijsverteringssysteem en de aanwezigheid van andere voedingsstoffen. De hoeveelheid van een stof uit een supplement die daadwerkelijk wordt opgenomen en in de bloedbaan terechtkomt, noemen we biologische beschikbaarheid.


Waarom zou je de opname van supplementen willen verbeteren?

Verhoogde effectiviteit en kostenbesparing

Een verbeterde opname van supplementen biedt diverse voordelen. Allereerst verhoogt het de effectiviteit van de supplementen, waardoor je lichaam meer van de werkzame stoffen kan benutten. Dit resulteert in betere gezondheidsresultaten en een merkbare werking van de ingenomen supplementen. Daarnaast leidt een efficiëntere opname tot kostenbesparing. Je hebt namelijk minder supplementen of een lagere dosering nodig om dezelfde voordelen te ervaren, wat op de lange termijn geld bespaart.

Snellere resultaten en betere gezondheid

Supplementen die beter door je lichaam worden opgenomen, kunnen sneller resultaat geven en werken effectiever. Hierdoor merk je sneller de voordelen en kun je optimaal profiteren van je supplementen. Dit zorgt voor een merkbare verbetering in je dagelijkse leven en efficiënt gebruik van de supplementen die je neemt.


Zo kun je de opname van voedingssupplementen verbeteren

kiezen voor een supplementsvorm die beter wordt opgenomen door je lichaam

Factoren die de opname van supplementen beïnvloeden

De opname van supplementen kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Allereerst speelt genetica een rol; je genetische achtergrond kan bepalen hoe goed je bepaalde voedingsstoffen opneemt. Ook leeftijd en geslacht zijn van invloed. Oudere volwassenen hebben vaak een verminderde opnamecapaciteit, en mannen en vrouwen hebben verschillende behoeften aan voedingsstoffen.

De gezondheid van je darmflora is ook erg belangrijk. Een evenwichtige darmflora bevordert de opname van voedingsstoffen, terwijl een disbalans dit proces kan belemmeren. Je algemene voedingstoestand speelt ook een rol: sommige voedingsstoffen kunnen elkaar helpen of juist tegenwerken. Bijvoorbeeld, vitamine C kan de opname van ijzer verbeteren, terwijl calcium de opname van magnesium kan verstoren.

Tot slot kunnen je gezondheidstoestand en leeftijd ook invloed hebben op hoe goed je lichaam supplementen opneemt. Als je lichaam gezond is, worden supplementen doorgaans beter opgenomen.

Samenvattend:

  1. Genetica: Bepaalt hoe goed je bepaalde voedingsstoffen kunt opnemen.
  2. Leeftijd en geslacht: Oudere volwassenen en verschillende geslachten hebben verschillende opnamecapaciteiten en voedingsbehoeften.
  3. Darmflora: Een gezonde darmflora bevordert de opname van voedingsstoffen. Problemen met de darmflora kunnen echter de effectieve opname van supplementen bemoeilijken.
  4. Gezondheidstoestand: Een gezonde algemene gezondheid bevordert een betere opname van supplementen.
  5. Algemene voedingstoestand: Voedingsstoffen kunnen elkaars opname verbeteren of verstoren. Vitamine C met ijzer en calcium met magnesium.

Hier zijn enkele voorbeelden van stoffen die elkaars opname beïnvloeden:

  • Vitamine C kan de opname van ijzer verbeteren.
  • Vitamine D kan de opname van calcium verbeteren.
  • Magnesium kan de opname van vitamine B6 verbeteren.
  • Zink kan de opname van koper verstoren.
  • Vitamine E kan de opname van vitamine K verstoren.

Door rekening te houden met deze interacties, kun je de effectiviteit van je supplementen maximaliseren.

Manieren om de opname van supplementen te verbeteren en te versnellen

1. Inname met voedsel

Er zijn verschillende manieren om de opname van supplementen te verbeteren en te versnellen. Eén van de meest effectieve en meest toegepaste methoden is het nemen van supplementen, tegelijk met voedsel. Dit helpt vooral bij de opname van vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K, die beter worden opgenomen in aanwezigheid van vet uit voeding.

2. Timing en hydratatie

Voor sommige supplementen is timing ook belangrijk. Zo worden probiotica beter opgenomen op een lege maag, terwijl multivitamines het beste met een maaltijd kunnen worden ingenomen. Een andere manier om de opname te verbeteren is door gebruik te maken van bioperine, een extract van zwarte peper. Bioperine kan de opname van bepaalde supplementen, zoals kurkuma, verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, omdat hydratatie belangrijk is voor een goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

3. Dosering aanpassen

Daarnaast kan het aanpassen van de dosering aan individuele behoeften de opname van supplementen verbeteren. Een hogere dosis betekent echter niet altijd een betere opname. Soms is het beter om een lagere dosis meerdere keren per dag in te nemen. Dit geldt vooral voor supplementen zoals vitamine C, die wateroplosbaar is en snel door het lichaam wordt uitgescheiden. Een bruistablet met meer dan 1000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C zal dus niet het gewenste effect hebben, omdat het overschot eenvoudigweg wordt uitgescheiden.

4. Kiezen voor micellentechnologie

Een andere manier om de opname te verbeteren, is door te kiezen voor supplementen in een andere vorm. Laat de pillen, capsules, oliën en poeders achterwege en kies voor wateroplosbare supplementen met micellentechnologie. Deze supplementen kun je in je eten of drinken druppelen en worden veel beter opgenomen door je lichaam. Dankzij deze technologie worden de werkzame stoffen in kleine deeltjes verdeeld, waardoor ze volledig oplossen in water (zelfs vetachtige stoffen) en gemakkelijker door de darmwand kunnen worden opgenomen. Hierdoor kun je maximaal profiteren van de voordelen van het supplement.

Specifieke ‘verbeterde-opname-tips’ voor verschillende soorten supplementen

Voor verschillende soorten supplementen, zoals pillen, druppels, oliën, capsules, poeders, gummies en sprays, zijn er specifieke tips om de opname te optimaliseren. Helaas worden niet alle supplementvormen even goed opgenomen.

  • Pillen en capsules worden het best ingenomen met een glas water en tijdens een maaltijd. Dit helpt bij de afbraak en opname van de supplementen in je lichaam.
  • Druppels kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan eten of drinken. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de werkzame stoffen en verbetert de opname.
  • Oliën worden beter opgenomen als ze met een vetrijke maaltijd worden ingenomen. Dit geldt vooral voor vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K.
  • Poeders kunnen worden gemengd met water, sap of smoothies. Dit maakt het gemakkelijker voor je lichaam om de werkzame stoffen op te nemen.
  • Gummies zijn handig en smakelijk, maar bevatten vaak suikers. Neem ze bij een maaltijd om de opname te verbeteren.
  • Sprays kunnen direct in de mond worden gespoten, wat zorgt voor een snellere opname via het mondslijmvlies. Ze zijn vooral nuttig voor stoffen die snel moeten worden opgenomen, zoals B12.

Er bestaan veel misvattingen over hoe verschillende supplementen samen moeten worden ingenomen om de opname te verbeteren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende misverstanden:

  • Vitamine C en calcium: Er is een misvatting dat vitamine C de opname van calcium verbetert, terwijl in werkelijkheid geen significante interactie bestaat tussen deze twee. Het combineren van deze supplementen biedt geen extra voordelen voor de opname.
  • IJzer en calcium: Sommige mensen denken dat het combineren van ijzer en calcium supplementen hun opname verbetert. In feite kan calcium de opname van ijzer juist moeilijker maken. Het is dan ook beter om deze supplementen op verschillende tijdstippen in te nemen.
  • Multivitaminen zijn altijd de beste optie: Hoewel multivitaminen handig zijn, kan het nemen van afzonderlijke supplementen op maat van je specifieke behoeften vaak effectiever zijn. Multivitaminen kunnen soms ook lagere doseringen van bepaalde voedingsstoffen bevatten, wat niet altijd ideaal is voor iedereen.

Speciale supplementen met verbeterde lichaamsopname

Er zijn ook speciale supplementen die zijn ontworpen om de lichaamsopname te verbeteren. Ongeacht welke stoffen ze bevatten, zorgt de specifieke vorm van deze supplementen ervoor dat de werkzame stoffen veel beter door je lichaam worden opgenomen, zodat je er het maximale uit haalt.
  • Liposomale supplementen: Deze maken gebruik van nanotechnologie waarbij werkzame stoffen worden omsloten in vetachtige deeltjes (liposomen). Dit verbetert de opname van de stoffen in de cellen aanzienlijk.
  • Micellentechnologie: Deze supplementen zijn ook in nanodeeltjesvorm en bevorderen een snellere en efficiëntere opname. Micellen omhullen vetoplosbare stoffen en lossen ze op in water, wat de biologische beschikbaarheid van deze stoffen enorm verhoogt.

Door gebruik te maken van deze geavanceerde technologieën, kun je de opname van supplementen in je lichaam optimaliseren en er het maximale uit halen.

wateroplosbare supplementen zorgen voor een veel betere opname


Conclusie over het verbeteren van supplementopname: Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Het combineren van stoffen en supplementen kan enigszins helpen bij het verbeteren van de opname, maar het is eigenlijk niet meer dan een pleister op de wond. Als je écht verschil wilt maken en merkbare resultaten wilt behalen, is het gebruik van geavanceerde technologieën zoals liposomale supplementen of, nog beter, wateroplosbare supplementen met micellentechnologie de beste keuze. Terwijl combinaties van stoffen vaak veel moeite kosten en de opname slechts met enkele procenten verhogen, zorgen nanodeeltjes voor een bijna volledige (100%) lichaamsopname, wat leidt tot maximale effectiviteit. Door te kiezen voor liposomale of micellentechnologie kun je de biologische beschikbaarheid van je supplementen aanzienlijk verhogen en echte voordelen ervaren.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of voedingsdeskundige om de beste aanpak voor jouw persoonlijke situatie te bepalen. Met deze benadering kun je de opname van je supplementen optimaliseren en het meeste uit je gezondheidssupplementen halen.

Terug naar overzicht