Onderwerpen in dit artikel:
- Inleiding
- Wat is vruchtbaarheid eigenlijk precies?
- Wat is verminderde vruchtbaarheid?
- Welke vitamines ondersteunen de vruchtbaarheid?
- Vruchtbaarheid verbeteren met supplementen: Kan dat?
- Welke supplementen verhogen de vruchtbaarheid van een man?
- Welke supplementen verhogen de vruchtbaarheid van vrouwen?
- Natuurlijke versus synthetische supplementen ter verhoging van de vruchtbaarheid
- Risico’s en bijwerkingen van supplementen om vruchtbaarheid te verhogen
- Sprookjes en feiten: Het ontmaskeren van nep-vruchtbaarheidssupplementen
- Conclusie over supplementen en vruchtbaarheid
Inleiding
Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je geïnteresseerd bent in vruchtbaarheid of het verhogen van de vruchtbaarheid. Misschien probeer je een kind te krijgen, of je bent gewoon nieuwsgierig. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Denk hierbij aan o.a. genetica, leefstijl en voeding. Veel mensen overwegen het gebruik van supplementen om de vruchtbaarheid en kans op zwangerschap te verhogen. Maar werken deze supplementen wel echt waarvoor mensen ze gebruiken? Dat is de vraag die we in dit artikel zullen proberen te beantwoorden: Kun je je vruchtbaarheid verhogen door speciale supplementen te nemen? En zijn alle supplementen waarvan wordt beweerd dat ze vruchtbaarheid verhogend werken wel eerlijk? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen!
Wat is vruchtbaarheid eigenlijk precies?
Vruchtbaarheid. Het is een term die we vaak voorbij horen komen. Maar begrijpen we eigenlijk wel precies wat het betekent? Zo eenvoudig mogelijk gezegd betekent vruchtbaarheid ‘het vermogen om kinderen te krijgen’ of ‘het vermogen om voort te planten’. Het klinkt misschien makkelijk, maar er zit veel achter deze eenvoudige definitie van vruchtbaarheid.
Bij mannen gaat het erom dat ze voldoende, gezonde spermacellen produceren. Dit betekent niet alleen dat een man genoeg sperma moet produceren, maar dat het sperma ook gezond moet zijn en dus in staat om een eicel te bevruchten. De gezondheid van sperma wordt bepaald door verschillende factoren zoals hun vorm, snelheid en grootte. Al deze elementen samen bepalen hoe vruchtbaar een man is.
Bij vrouwen is het wat ingewikkelder om uit te leggen wat vruchtbaarheid precies is. Bij een vrouw gaat het niet alleen om het produceren en vrijgeven van een gezonde eicel tijdens de eisprong, maar ook om het vermogen om die eicel te dragen en deze vervolgens te ontwikkelen in de baarmoeder tot een gezonde baby. Dit betekent dat het vrouwelijke voortplantingssysteem - van de eierstokken tot de baarmoeder - goed moet werken voor een vrouw om vruchtbaar te zijn.
Wat is verminderde vruchtbaarheid?
Het is niet vanzelfsprekend dat een vrouw zomaar zwanger wordt. In de realiteit is dat voor veel vrouwen en mannen lastig. Veel mensen hebben te maken met verminderde vruchtbaarheid. Dat is een term die wordt gebruikt om problemen met het krijgen van kinderen te beschrijven.
Bij mannen kan verminderde vruchtbaarheid het gevolg zijn van een lager dan normaal aantal spermacellen. Maar het gaat niet alleen om het aantal. Als de spermacellen niet gezond zijn, bijvoorbeeld als ze de verkeerde vorm hebben of niet snel genoeg bewegen, kan dit ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Voor vrouwen kunnen de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid verschillen. Een probleem met de eisprong, zoals het ‘polycysteus ovariumsyndroom’, kan bijvoorbeeld de vruchtbaarheid verminderen. Er kunnen ook problemen zijn met de baarmoeder of de eileiders. Hierdoor kan het moeilijk zijn voor een eicel om te worden bevrucht en zich verder te ontwikkelen.
Behalve deze lichamelijke problemen zijn er ook zaken in de levensstijl die de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen kunnen verminderen. Stress, leeftijd en ongezonde leefgewoonten zoals bijvoorbeeld roken, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik en obesitas kunnen allemaal bijdragen aan verminderde vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid is dus niet slechts een vanzelfsprekend lichamelijk proces, maar het kan ook (negatief) worden beïnvloed door onze keuzes en levensomstandigheden.
Welke vitamines ondersteunen de vruchtbaarheid?
Bepaalde vitamines kunnen helpen bij het ondersteunen van je vruchtbaarheid. Je hebt er vast al eens over gehoord. Maar hoe werkt dit dan precies? En welke vitamines spelen een rol bij de vruchtbaarheid? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke vitamines.
Eén van deze belangrijke vitamines – misschien wel de belangrijkste - is vitamine D. Deze vitamine, die je lichaam vooral aanmaakt in de huid, onder invloed van de zon, speelt een belangrijke rol bij het behouden van gezond sperma bij mannen. Het helpt niet alleen de gezondheid van het sperma, maar kan ook het aantal spermacellen verhogen. Bij vrouwen is vitamine D ook erg belangrijk. Het kan de kwaliteit en de hoeveelheid van de eicellen verbeteren. Vitamine D is dan ook een veel voorgeschreven vitamine om de vruchtbaarheid te ondersteunen.
Vitamine B is daarnaast ook erg belangrijk. Dit is eigenlijk een groep vitamines. De vitamines uit deze groep die de grootste rol spelen bij een goede vruchtbaarheid zijn o.a. foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12. Deze B-vitamines spelen een cruciale rol in de productie van geslachtshormonen. Deze hormonen (zoals oestrogeen en progesteron bij vrouwen en testosteron bij mannen) zijn onmisbaar voor een goede vruchtbaarheid.
Ook vitamine C en vitamine E zijn eigenlijk onmisbaar voor een goede vruchtbaarheid, voor zowel mannen als vrouwen. Deze vitamines zijn krachtige antioxidanten die spermacellen en eicellen kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen de gezondheid van je voortplantingscellen aantasten. Hierdoor wordt het moeilijker om zwanger te worden. Het is dus erg belangrijk dat o.a. vitamine C en vitamine E deze voortplantingscellen beschermen.
Vruchtbaarheid verbeteren met supplementen: Kan dat?
Nu komen we bij de grote vraag: Is het echt mogelijk om je vruchtbaarheid te verbeteren met supplementen? Het antwoord is misschien niet zo eenvoudig als je zou hopen en misschien zou denken.
Er zijn inderdaad wetenschappelijk studies die aantonen dat bepaalde supplementen de vruchtbaarheid wel degelijk kunnen verbeteren. Dit betekent echter niet dat het voor iedereen en in alle situaties werkt. Het effect van supplementen op de vruchtbaarheid kan afhangen van verschillende factoren, zoals je huidige vruchtbaarheidsstatus, je leeftijd, je algemene gezondheid en zelfs je dieet en levensstijl.
Supplementen zijn niet zomaar de oplossing voor een betere vruchtbaarheid. Supplementen kunnen wel EEN DEEL van de oplossing zijn. Ze kunnen andere belangrijke aspecten van vruchtbaarheid, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement, niet vervangen.
Hoewel bepaalde supplementen de vruchtbaarheid kunnen verbeteren, moet dit antwoord altijd worden gegeven met het voorbehoud dat supplementen slechts een stukje van de puzzel zijn. Een totale benadering van vruchtbaarheid, waarbij je ook kijkt naar het dieet, de levensstijl en het mentaal welzijn is altijd de beste aanpak. Je kunt vruchtbaarheid dus verbeteren met een totale aanpak, waar supplementen slechts een onderdeel van zijn.
Welke supplementen verhogen de vruchtbaarheid van een man?
Bepaalde supplementen kunnen een positieve rol spelen wanneer je als man je vruchtbaarheid wilt vergroten. Laten we enkele van de meest genoemde supplementen voor de vruchtbaarheid van een man eens bekijken.
Zink is een mineraal dat erg belangrijk is voor de mannelijke vruchtbaarheid. Het speelt dan ook een grote rol bij de productie van sperma en testosteron. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Wanneer je een tekort aan zink hebt, zal dit vaak kunnen leiden tot een laag aantal spermacellen of verminderde testosteronproductie. Je snapt dus wel waarom zink zo belangrijk is voor de vruchtbaarheid van een man.
Foliumzuur wordt vaak geassocieerd met vrouwelijke vruchtbaarheid en zwangerschap en wordt dan ook vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Foliumzuur is echter ook belangrijk voor mannen. Het kan bijdragen aan de vorming van gezond sperma en diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een combinatie van foliumzuur en zink de gezondheid van het sperma bij mannen kan verbeteren.
Nog twee belangrijke stofjes die kunnen helpen bij een goede vruchtbaarheid van mannen zijn vitamine D en vitamine C. Vitamine D, zoals we eerder hebben gezien, is belangrijk voor de gezondheid van het sperma. En vitamine C, een krachtige antioxidant, kan helpen om de kwaliteit en de hoeveelheid van het sperma te verbeteren door het te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Welke supplementen verhogen de vruchtbaarheid van vrouwen?
Net zoals voor mannen, zijn er voor vrouwen ook verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan een verhoogde vruchtbaarheid. Het meest bekende stofje wat hierbij kan helpen is foliumzuur. Het is cruciaal voor de productie van gezonde eicellen en speelt ook een belangrijke rol in het vroege stadium van de zwangerschap. Het helpt bij de vorming van het zenuwstelsel van de foetus.
En daar hebben we hem weer: Vitamine D. Vitamine D is een belangrijke vitamine om de vruchtbaarheid van vrouwen te ondersteunen. Het speelt een rol in de hormoonbalans, wat cruciaal is voor de vruchtbaarheid. Lage niveaus van vitamine D zijn in verband gebracht met problemen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en endometriose. Dit zijn aandoeningen die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Bij PCOS heb je als vrouw geen eisprong of is de eisprong minder vaak. Endometriose is een goedaardige aandoening die kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn, verklevingen en verminderde vruchtbaarheid als gevolg. Het is dus prettig dat je als vrouw je lichaam kan ondersteunen met de juiste supplementen.
De B-vitamines, zoals vitamine B6 en vitamine B12, spelen ook een cruciale rol bij de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ze kunnen helpen bij het reguleren van de menstruele cyclus. Dit is een belangrijk onderdeel van de vruchtbaarheid. Ook kunnen B-vitamines helpen bij de productie van geslachtshormonen.
Hoewel deze supplementen kunnen bijdragen aan de vruchtbaarheid, moet je ze niet als enige oplossing zien. De totaaloplossing voor een goede vruchtbaarheid bestaat uit een gezond en gevarieerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging of sporten, voldoende slaap en het minimaliseren van stress. Deze factoren zijn allemaal even belangrijk bij het streven naar een verbeterde vruchtbaarheid.
Natuurlijke versus synthetische supplementen ter verhoging van de vruchtbaarheid
Het kan soms lastig zijn om de juiste supplementen te kiezen om je te ondersteunen bij de vruchtbaarheid. Er zijn namelijk veel verschillende soorten natuurlijke en synthetische supplementen.
Maar wat is beter? Zijn synthetische supplementen schadelijk? Zijn natuurlijke supplementen veiliger? Of zijn synthetische supplementen eigenlijk effectiever? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig te geven. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren.
Natuurlijke supplementen zijn afkomstig uit natuurlijke voedselbronnen en worden over het algemeen als veilig beschouwd. Ze bevatten vaak een mix van vitamines en mineralen die in de natuur voorkomen. Echter, de concentratie van deze voedingsstoffen kan variëren. Ook kan de opname ervan door het lichaam een stuk minder efficiënt zijn in vergelijking met dezelfde stoffen in synthetische vorm.
Synthetische supplementen worden in een laboratorium ontwikkeld en geproduceerd en hebben precies gedefinieerde hoeveelheden van de actieve ingrediënten. Dit betekent vaak dat ze krachtiger kunnen zijn. Echter, omdat ze vaak maar één of een paar ingrediënten bevatten, kunnen ze belangrijke voedingsstoffen missen die in natuurlijke bronnen wel aanwezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld vitamine C wanneer je een sinaasappel eet niet 1 op 1 vergelijken met inname van vitamine C uit een synthetisch voedingssupplement.
Zowel natuurlijke als synthetische supplementen kunnen hun eigen voordelen en risico's hebben. Bij twijfel kun je het beste informatie inwinnen bij je (behandelend) arts, een voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut. Zij kunnen je helpen de beste keuze te maken op basis van je individuele behoeften en jouw gezondheidstoestand. Zowel natuurlijke als synthetische supplementen kunnen jou ondersteunen wanneer je je vruchtbaarheid wilt verhogen.
Risico’s en bijwerkingen van supplementen om vruchtbaarheid te verhogen
Het nemen van supplementen om de vruchtbaarheid te verhogen lijkt misschien een simpele en handige oplossing. Toch zijn er (net als bij elk ander supplement of medicijn) risico's en bijwerkingen om in gedachten te houden wanneer je supplementen ter verhoging van de vruchtbaarheid wilt gebruiken.
Zoals met elke soort medicatie, kunnen er bijwerkingen optreden. Denk hierbij aan bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten. Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren bij supplementgebruik.
Daarnaast kan het innemen van te veel van bepaalde supplementen schadelijk zijn. Het is een misvatting dat als een klein beetje goed is, een grotere hoeveelheid beter zal zijn. Overmatige inname van bepaalde vitamines en mineralen kan schadelijk zijn en zelfs tegenovergestelde effecten hebben op je gezondheid en vruchtbaarheid.
Dus, hoewel sommige supplementen nuttig kunnen zijn bij het ondersteunen van de vruchtbaarheid, is het altijd belangrijk om het advies van een gezondheidsprofessional te volgen bij het nemen van supplementen. Zorg er ook voor dat je kiest voor eerlijke, hoogwaardige supplementen met een duidelijke gebruiksaanwijzing en zonder onnodige en ongewenste (chemische) toevoegingen, zoals smaakstoffen, conserveermiddelen, oplosmiddelen, vulmiddelen et cetera. Hiermee verminder je de kans op eventuele bijwerkingen aanzienlijk en kun je veilig werken aan de ondersteuning van de vruchtbaarheid met supplementen.
Sprookjes en feiten: Het ontmaskeren van nep-vruchtbaarheidssupplementen
Het lijkt tegenwoordig wel alsof er voor elke gezondheidskwestie, iedere aandoening en ieder kwaaltje een wondermiddel te vinden is. En de wereld van vruchtbaarheidssupplementen is daar geen uitzondering op. Helaas, in deze wereld vol beloftes, schuilt er vaak een lelijke waarheid: Niet alles wat beloofd wordt, komt uit. Sterker nog: De meeste middeltjes die claimen je vruchtbaarheid te verhogen, presteren niet zoals geadverteerd. Er zijn dan ook een hoop ‘nep-vruchtbaarheidssupplementen’ op de markt, welke vaak worden aangeprezen door zelfbenoemde ‘vruchtbaarheidsgoeroes’ en te vinden zijn in twijfelachtige webshops of ‘via-via’.
Als consument is het dus erg belangrijk dat je goed geïnformeerd bent, weet waar je het over hebt en daarnaast kritisch bent bij het kiezen van een supplement. Ga niet zomaar af op loze beloftes, flitsende filmpjes en advertenties, fake ‘reviews’ van zogenaamde gebruikers en mooie marketingpraatjes. Doe zélf onderzoek! Lees echte beoordelingen van andere gebruikers of praat met hen. Raadpleeg een gezondheidsprofessional voordat je je zuurverdiende geld uitgeeft aan zomaar een product. Vermijd ongeregistreerde bedrijven en producten die te mooi lijken om waar te zijn. Echte en betrouwbare vruchtbaarheidssupplementen zullen nooit zomaar claimen de vruchtbaarheid enorm te verhogen of onvruchtbare mensen vruchtbaar te kunnen maken. Ze bieden een realistisch vooruitzicht en benadrukken het belang van andere aspecten van de vruchtbaarheidsgezondheid. Supplementen kunnen ONDERSTEUNEN, niet OPLOSSEN.
Wil je maximale lichaamsopname van de juiste voedingsstoffen in jouw supplementen? Bijvoorbeeld een vitamine D die 20x beter wordt opgenomen door je lichaam dan ‘gewone’ vitamine D? Bekijk dan eens wateroplosbare supplementen met micellentechnologie. Deze soort supplementen zijn perfect te gebruiken als ondersteuning bij het verhogen van de vruchtbaarheid vanwege hun extreem hoge lichaamsopname en effectiviteit.
Conclusie over supplementen en vruchtbaarheid
Er is geen twijfel over mogelijk dat supplementen een rol kunnen spelen bij het verhogen van de vruchtbaarheid. Ze kunnen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die je mogelijk mist in je dieet en ze kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid. Hierdoor zal je voortplantingssysteem zoals we dat noemen ook beter functioneren. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat supplementen zeker niet de enige factor zijn. Het verbeteren van je vruchtbaarheid is een totale aanpak, waarbij ook andere aspecten zoals een gezonde levensstijl, een goed dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van stress en bepaalde schadelijke stoffen belangrijk zijn.
Het nemen van supplementen om de vruchtbaarheid te verbeteren is geen snelle, simpele oplossing. Het is altijd het beste om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je met supplementen begint. Er zijn geen magische pillen, poeders of capsules. Verbetering van de vruchtbaarheid is een proces dat tijd kost en waar je je zelf ook moeite voor moet doen. Met de juiste dosis geduld, doorzettingsvermogen en een positieve houding kun je een goede basis leggen voor het verbeteren van de vruchtbaarheid, desgewenst met behulp van supplementen.
Als laatste geven we je nog een handig overzicht van de supplementen die over het algemeen door wetenschappers als meest effectief worden gezien om de vruchtbaarheid te verhogen en nog wat tips die je zelf kunt toepassen. Wellicht heb je er wat aan!
Supplementen ter verhoging van je vruchtbaarheid:
- Foliumzuur: Cruciaal voor de vroege ontwikkeling van de foetus en kan de kwaliteit van zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingscellen verbeteren.
- Zink: Belangrijk voor de productie van sperma en testosteron bij mannen.
- Vitamine D: Kan de kwaliteit en hoeveelheid eicellen bij vrouwen verbeteren en speelt een rol in de gezondheid van sperma bij mannen.
- B-vitamines: Ze kunnen helpen bij het reguleren van de menstruele cyclus en bij de productie van geslachtshormonen.
- Vitamine C en E: Deze antioxidanten kunnen cellen, inclusief voortplantingscellen, beschermen tegen schade.
Handige tips ter verhoging van je vruchtbaarheid:
- Eet vers, gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
- Drink iedere dag voldoende water
- Vermijd transvetten en teveel suiker in je voeding
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging of ga sporten
- Beperk onder- of overgewicht
- Drink geen (of zo min mogelijk) alcohol en rook niet
- Eet meer vezels en minder (geraffineerde) koolhydraten
- Kies voor vette zuivelproducten, zoals kwark en volle yoghurt
- Vermijd cafeïne en theïne, gebruik geen drugs
- Neem de tijd om je goed te ontspannen, vermijd stressvolle situaties
- Voor de mannen: Draag niet te strakke broeken en boxershorts. Warmte rondom de teelballen zorgt namelijk voor slechtere kwaliteit van sperma.
- Voor de vrouwen: Leer je menstruatiecyclus kennen, zodat je precies weet wanneer de eisprong plaatsvindt en je de grootste kans hebt om zwanger te worden.
Disclaimer:
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit artikel informatief is en geen medisch advies vervangt. Het is altijd het beste om met een zorgverlener te praten voordat je supplementen neemt of wijzigingen aanbrengt in je gezondheidsroutine. Dit artikel is gebaseerd op informatie die beschikbaar was op het moment van schrijven, en hoewel we ernaar streven om accurate en actuele informatie te bieden, kan het zijn dat nieuwe onderzoeken en bevindingen de hier gepresenteerde informatie kunnen veranderen of aanvullen.
Handige links: