De overgang, ook wel bekend als de ‘menopauze’ of ‘climacterium’, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. In deze overgangsfase, waarin de menstruatie geleidelijk stopt, gaat je lichaam over van vruchtbaar naar niet-vruchtbaar. Dit gebeurt meestal tussen de 45 en 55 jaar. Tijdens de overgang verminderen de eierstokken hun productie van eitjes, en ook de aanmaak van het hormoon oestrogeen neemt af. Sommige vrouwen merken hier weinig van, terwijl anderen veranderingen ervaren, zowel lichamelijk als emotioneel.
Gelukkig zijn er manieren om jezelf in deze fase te ondersteunen en meer comfort te ervaren. Er zijn diverse tips en aanpassingen die je kunt proberen om deze periode aangenamer te maken.
Om het eenvoudiger te maken om je tijdens de overgang goed te voelen, hebben we een handig overzicht met tips samengesteld. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kun je wellicht deze fase wat comfortabeler voor jezelf maken.
Onderwerpen in dit artikel:
Wat merk je van de overgang?
Hoe het begint:
Het begin van de overgang wordt gekenmerkt door de ‘perimenopauze’. Dit is een periode die voorafgaat aan de menopauze en enkele jaren kan duren. In deze fase kunnen de eerste symptomen subtiel en geleidelijk opduiken. Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun menstruatiepatronen, zoals onregelmatigheden in de cycluslengte, hevigheid van de bloedingen, of zelfs het volledig overslaan van menstruaties, als tekenen dat hun lichaam begint te veranderen.
De mogelijke klachten:
Tijdens de overgang kun je als vrouw allerlei verschillende klachten ervaren die je dagelijks leven en hoe je je voelt beïnvloeden. Opvliegers zijn een bekend symptoom van de overgang, maar er zijn een hoop klachten waar je last van kunt hebben:
- Opvliegers
- Nachtelijk zweten
- Stemmingswisselingen
- Slaapproblemen
- Gewichtstoename (vooral rond de buik)
- Droge huid en slijmvliezen
- Verminderd libido
- Vaginale droogheid
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
- Hoofdpijn
- Gewrichts- en spierpijn
- Onregelmatige menstruatie
- Verhoogde hartslag
- Urineweginfecties (of vaker naar de wc moeten)
- Borstveranderingen, zoals gevoeligheid of afname van volheid
Wanneer je te maken krijgt met deze klachten, kan dit erg onprettig zijn. Veel vrouwen in de overgang gaan dus zelf op zoek naar manieren om met deze klachten om te gaan. In het volgende hoofdstuk vertellen we je meer over wat je zelf tegen overgangsklachten kunt doen.
Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?
De overgang is een natuurlijke fase in het leven en geen aandoening. Ondanks dat deze periode diverse ongemakken met zich mee kan brengen, ervaart elke vrouw dit proces op haar eigen manier. Gelukkig zijn er tal van strategieën om de symptomen van de overgang te beheersen of te verzachten. We bieden je een aantal praktische tips die eenvoudig toe te passen zijn en snel een positief effect kunnen hebben op je dagelijks welzijn:
1. Voedingsmiddelen:
- Een gebalanceerd dieet rijk aan calcium en vitamine D is belangrijk.
- Voedingsmiddelen als zuivel, bladgroenten en vette vis ondersteunen de botgezondheid, wat erg belangrijk is tijdens de overgang
- Phyto-oestrogenen, gevonden in soja, lijnzaad en bepaalde groenten, kunnen ook helpen.
- Het is belangrijk om voldoende water (minimaal 8 glazen per dag) te blijven drinken.
- Probeer de inname van pittige voedingsmiddelen, suiker, alcohol en koffie te beperken.
2. Voedingssupplementen:
-
Naast calcium en vitamine D kunnen ook supplementen met vitamine B, C, E en magnesium een waardevolle aanvulling zijn. Deze voedingsstoffen spelen een rol in het ondersteunen van de algemene gezondheid.
-
Wateroplosbare supplementen (met micellentechnologie) worden efficiënt door het lichaam opgenomen, wat ze geschikt maakt voor een snelle aanvulling van essentiële voedingsstoffen. Ze kunnen een handige keuze zijn om het lichaam tijdens de overgang op diverse manieren te ondersteunen.
Bekijk supplementen die je kunt nemen tijdens de overgang.
3. Lichaamsbeweging:
- Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga, kan helpen bij het beheersen van gewicht, verbeteren van de stemming en ondersteunen van de botgezondheid.
- Overweeg dagelijks minimaal 20 tot 30 minuten te besteden aan activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen, fietsen of tuinieren.
4. Nachtrust:
- Goede slaaphygiëne is belangrijk. Zorg voor een koele, donkere en frisse slaapkamer.
- Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne voor het slapengaan.
- Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en probeer op dezelfde tijd ook weer op te staan. Dit ritme komt overgangsklachten ten goede.
- Zorg voor een goed (stevig) bed, matras en kussen. Zo maak je het jezelf comfortabel.
Deze suggesties en adviezen zijn bedoeld om je te helpen de ongemakken van de overgang te verzachten. Mocht je echter te maken krijgen met aanhoudende of ernstige klachten, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met je huisarts. Onthoud dat ieder lichaam uniek is; wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor een ander effectief te zijn. Door een gezonde leefstijl te hanteren en specifieke aanpassingen door te voeren, kun je deze overgangsperiode wellicht aangenamer doorkomen.
Wil je zelf meer doen tegen overgangsklachten en echt ALLE tips voor de overgang lezen? Bekijk dan eens deze uitgebreide gids voor een soepele transitie.
Conclusie en adviezen
De overgang is een natuurlijke, maar soms uitdagende of zelfs lastige fase in het leven van een vrouw. Het is een periode waarin het lichaam zich aanpast aan een nieuwe hormonale balans, wat gepaard kan gaan met verschillende klachten. Echter, door bewust met deze veranderingen om te gaan en proactief te zoeken naar manieren om je welzijn te bevorderen, kun je deze transitie comfortabeler maken. Je kunt zelf dus een hoop doen om overgangsklachten te beperken!
Misschien wel het belangrijkste om te onthouden is het belang van acceptatie. Accepteer dat deze fase een natuurlijk onderdeel van het leven is en sta open voor de veranderingen die je lichaam doormaakt. Begrijpen en oké vinden dat je lichaam verandert, helpt al veel bij het omgaan met de overgang. Dit gebeurt nu eenmaal, dus is het belangrijk om er het beste van te maken.
Het toepassen van onze tips en adviezen kan een merkbare verlichting bieden voor overgangsklachten. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en, indien nodig, je levensstijl aan te passen. Luister naar je lichaam en zoek hulp bij aanhoudende of ernstige klachten. Elk lichaam reageert anders, en het vinden van wat voor jou werkt is dus belangrijk. Als je gezond leeft en slimme keuzes maakt, kun je deze tijd goed en fijn doorkomen, zonder al te veel vervelende overgangsklachten.